Jdi na obsah Jdi na menu
 


OSS: Otevřené programy

6. 9. 2007

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Open source software

- programy s otevřeným zdrojovým kódem

I programy k vám mohou být otevřené. Buďte i vy.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Linux
Tučnák Tux, oficiální maskot Linuxu
- operační systém (jádro)

  • Linux je jádro (kernel) linuxových operačních systémů unixového typu, ale zjednodušeně se název "Linux" vžil pro označení plně grafických operačních systémů
    - grafické prostředí a software + jádro Linux = GNU/Linux (viz. níže)
  • Linux začal svůj vývoj v roce 1991
  • Linux vytvořil a nadále se na jeho vývoji podílí finský programátor Linus Torvalds za pomoci vývojářů z celého světa
  • Linux narozdíl od proprietárních operačních systémů (Windows či Mac OS) má celý svůj zdrojový kód volně k dispozici pro veřejnost a kdokoli jej může svobodně používat, upravovat a dále distribuovat
  • Linux je svobodný, sofistikovaný a univerzální operační systém, který vyniká především svou stabilitou a bezpečností
  • Linux jako moderní operační systém je možné uplatnit na počítačích v domácnostech i ve firemním prostředí

GNU/Linux / Image:Tux.jpg

- operační systém (grafické prostředí, programy a jádro)

Projekt GNU (grafické prostředí a grafické programy) a Linux (jádro operačního systému, resp. operační systém jako takový) společně tvoří plnohodnotné uživatelsky přívětivé grafické linuxové operační systémy, tzv. linuxové distribuce.

 

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox je moderní prohlížeč webových stránek, který nabízí příjemné uživatelské prostředí, ochranu vašeho soukromí a řadu pokročilých funkcí. I díky nim dnes patří ke špičce v oblasti webových prohlížečů.

Hledáte-li rychlý a spolehlivý prohlížeč, je Mozilla Firefox ta pravá volba pro vás! Je k dispozici v češtině spolu s celou řadou lokalizovaných rozšíření a uživatelskou podporou.

Webový prohlížeč Mozilla Firefox je multiplatformní (existují verze pro Linux, MacOS X, Windows), je obsažen v základním vybavení většiny linuxových distribucí.

Stáhněte si a nainstalujte mnohokrát oceněný webový prohlížeč společnosti Mozilla. Firefox je nyní rychlejší, bezpečnější a můžete si ho plně přizpůsobit pro život online.

Stáhnout

 

Mozilla Thunderbird

 

Mozilla Thunderbird je poštovní klient, který nabízí příjemné uživatelské prostředí a řadu pokročilých funkcí. Klient vás překvapí zejména konfortními funkcemi, spolehlivostí a velkým důrazem na bezpečnost uživatele.

Mozilla Thunderbird je svobodný multiplatformní poštovní klient vyvíjený Mozilla Corporation, která je dceřinou společností nadace Mozilla Foundation, a stovkami dobrovolníků.

Jméno Thunderbird je podle jistého ptáka, který je dle indiánských mýtů nositelem dobrých zpráv. Jedná se čistě o e-mailový klient, který je dobrou náhradou programu Outlook Express.

Program je k dispozici zdarma v češtině. Je lokalizován a podporován projektem CZilla.

Stáhněte si a nainstalujte multiplatformní (existují verze pro Linux, MacOS X, Windows) e-mailový klient Mozilla Thunderbird, který je obvykle obsažen již v základním vybavení většiny linuxových distribucí.

Stáhnout

 

 

OpenOffice.org je plnohodnotný kancelářský balík, který lze provozovat na všech hlavních operačních systémech a platformách.

OpenOffice.org je sbírka různých aplikací, které spolu těsně spolupracují, aby byly schopny nabídnout funkce očekávané od moderního kancelářského balíku. Mnoho součástí je vytvořeno podle vzorů, které jsou součástí Microsoft Office. Součástí balíku OpenOffice.org jsou:

  • Writer – textový procesor
  • Calc – tabulkový procesor
  • Impress – prezentační nástroj
  • Draw – grafický editor
  • Base – databázový frontend
  • Math – nástroj pro vytváření matematických vzorců


Všechny jeho součásti jsou zcela počeštěny. Počeštění zahrnuje instalační program, kompletní uživatelské rozhraní (dialogy, menu, nástrojové tipy, atd.) včetně nápovědy, slovníků pro kontrolu pravopisu, dělení slov a slovníku synonym.

OpenOffice.org dokáže také načítat i soubory v mnoha jiných formátech a do mnoha jiných též ukládat, včetně formátů kancelářského balíku Microsoft Office.

OpenDocument Format
OpenOffice.org od verze 2.0 plně používá a podporuje otevřený souborový formát OpenDocument.

Formát OpenDocument je od 3. května 2006 standardizován Mezinárodní organizací pro normalizaci jako standard ISO/IEC 26300.
OpenDocument Format splnil přísné podmínky standardizačního procesu a byl zařazen mezi celosvětově uznávané standardy.

OpenDocument je založen na jazyku XML, což umožňuje snadné a bezpečné zpracování a validaci dat. Pro úsporu místa jsou data dokumentů komprimována (stejným způsobem, jako v případě archivů ZIP). Kompletní specifikace formátu OpenDocument je plně k dispozici, její použití ani implementace programů pracujících s OpenDocument nejsou zatíženy žádnými licenčními nebo patentovými poplatky.

Proč používat formát OpenDocument (ODF)
Společnosti a jednotlivci, kteří pracují s formátem OpenDocument, se vyhnou závislosti na jednom dodavateli kancelářských aplikací a mohou svobodně přecházet mezi jejich dodavateli (například po ukončení vývoje jejich stávajících aplikací nebo změně ceny či licence).

OpenDocument byl doporučen Evropskou komisí jak formát vhodný pro komunikaci orgánů veřejné správy s občany i uvnitř samotných orgánů. Toto doporučení se opírá především o technologickou neutralitu formátu, otevřenost specifikace a jednoznačnou právní čistotu (neexistující licenční a patentové otazníky).

OpenDocument neobsahuje žádné části, které by podléhaly licencování (poskytnutí souhlasu) kterékoli osoby. Taktéž není zatížen žádnými patenty, které by mohly mít dopad na jeho použití v těch částech světa, kde jsou patenty pro softwarovou oblast účinné.
Použití formátu OpenDocument znamená, že jak tvůrci aplikace, tak jejím uživatelům, nehrozí žádná rizika v podobě nevyjasněných licenčních nebo patentových nároků. Nikdo tak nemůže být zatížen jakýmikoli poplatky nebo omezením použití formátu.

Stáhněte, nainstalujte a používejte
OpenOffice.org je k dispozici ve více než 80 jazycích.

Stáhnout aktuální českou verzi OpenOffice.org:
http://www.openoffice.cz/stahnout

Českou verzi můžete stahovat také ze serveru ftp.OpenOffice.cz nebo ftp.linux.cz (HTTP přístup).

OpenOffice.org je k dispozici pro: Windows, Linux 32bit RPM, Linux 32bit DEB, Linux 64bit RPM, Linux 64bit DEB, Mac OS X Intel, Mac OS X PowerPC.

K dispozici jsou také samostatné jazykové balíčky (každý uživatel může používat OO.org ve svém oblíbeném jazyce).

Zdroj použitých informací: Wikipedie, OpenDocument.cz, OpenOffice.cz, LinuxOSS

 

 

GIMP
- GNU Image Manipulation Program

(„GNU program pro úpravy grafiky“) je svobodná multiplatformní aplikace pro úpravu a vytváření rastrové grafiky.

Používá se zejména pro úpravy fotografií, tvorbu webové grafiky a podobné účely. Kromě široké škály rastrových nástrojů obsahuje i některé vektorové funkce, které jsou užitečnou pomůckou při práci s rastrovou grafikou (cesty, písma atd.).

GIMP podporuje celou řadu funkcí pro práci s grafikou, mimo jiné:

  • široká škála nástrojů (štětec, pero, tužka, rozprašovač, guma, razítko a další)
  • práce s kanály, vrstvami a cestami
  • grafické filtry
  • dodatečné zásuvné moduly a skripty v dialektu jazyka Scheme
  • práce s grafikou v prostoru RGB(a), stupních šedi nebo indexované paletě, s maximálně 8 bity na kanál
  • plná podpora většiny významných standardních rastrových formátů: PNG, JPG, GIF, TGA, TIFF, BMP aj.
  • plná podpora vlastního nativního formátu XCF a částečná podpora nativního formátu Adobe Photoshopu (PSD)
  • import vektorových obrázků ve formátu SVG
     

DowGIMPVerze pro Windows GIMP - GNU Image Manipulation Program
Stáhnout

 

 

 

Oficiální stránky projektu GIMP | České stránky GIMP | Uživatelská příručka - GIMP

 

Inkscape

Inkscape je open source vektorový grafický editor, schopnostmi podobný programům jako Illustrator, Freehand, CorelDraw, nebo Xara X a to za použití W3C standardu škálovatelné vektorové grafiky (SVG).

Mezi podporované SVG schopnosti patří tvary, cesty, text, značky, klonování, průhlednost, změna velikosti, barevné přechody, vzorky a seskupování.

Inkscape také podporuje Creative Commons meta-data, editování uzlů, vrstvy, komplexní operace s křivkami, trasování bitmap, text na křivce, přímé editování XML a mnohem více.

Inkscape je schopno importovat formáty jako JPEG, PNG, TIFF a další. Také může exportovat PNG stejně jako mnoho vektorových formátů.

Zdroj: LinuxOSS, Wikipedie