Jdi na obsah Jdi na menu
 


Windows Vista je tu - nastal čas vyzkoušet Linux?

9. 2. 2008

Windows Vista je tu - nastal čas vyzkoušet Linux?

21. březen 2007

Článek od: Martin Tesař

Image Čeští uživatelé operačního systému Windows XP od firmy Microsoft mohou od začátku března konečně dopřát svému počítači omlazovací kúru a nainstalovat si s velkou slávou uvedené Windows Vista.

Mnozí možná ještě ani neslyšeli, že stranou všeobecného zájmu, bez bouřlivých oslav a mediálních kampaní, probíhá vytrvalá evoluce operačních systémů zcela jiného typu, známých pod souhrnným jménem Linux. Jejich uživatelská přítulnost i obliba vzrůstají pomalu, ale jistě.
Jaké jsou výhody Linuxu a jaký Linux zvolit?

Výhody Linuxu

I když je operační systém na linuxovém základě úplně jiný než Windows, pro koncového uživatele se mnoho nemění: surfovat Internetem, chatovat, psát dokumenty, e-maily, pouštět si hudbu nebo filmy - to vše umožňují linuxové systémy podobnými nebo dokonce stejnými programy, na jaké jste zvyklí. Ty největší rozdíly se totiž skrývají pod povrchem. Je to podobné, jako když si koupíte auto s jinou konstrukcí motoru. Také najdete sedačky, volant, pedály i řadicí páku tam, kde ji mají ostatní auta, a jezdit budete podle stejných pravidel.

Vlastnosti linuxových systémů si pochvalují zejména administrátoři serverů a správci firemních sítí - věděli jste, že třeba Česká pošta nebo České dráhy, dokonce i Škoda Auto využívají právě Linux? Ale i docela obyčejní domácí uživatelé čím dál více oceňují, že Linux je z principu imunní proti počítačovým virům, umožňuje velmi pohodlnou instalaci programů nebo že nejmodernější a nejaktuálnější systém běží svižně i na starším počítači.

Další výhodou linuxového operačního systému je, že jej můžete nainstalovat v pravém smyslu slova vedle jiných operačních systémů, máte-li na pevném disku dostatek místa, tedy třeba vedle Windows XP. Linux při instalaci dokáže rozdělit pevný disk, udělat si pro sebe místo a dokonce zařídí, že při spuštění počítače dostanete vždy na výběr mezi oběma systémy. Nemusíte se tedy svého navyklého pracovního prostředí hned vzdávat a zároveň si můžete nezávazně vyzkoušet něco nového.

V Linuxu už v základní instalaci najdete zpravidla kompletní pracovní prostředí, včetně několika internetových prohlížečů, chatovacích či e-mailových programů, programů pro grafiku, psaní textu, úpravu fotografií, přehrávání audia i videa, her a samozřejmě spoustu nástrojů k vytváření webových stránek či programování. A když ten svůj program nainstalovaný nenajdete, přehledný správce programů ho podle vašich pokynů sám najde, stáhne a nainstaluje. To vše legálně i bez licenčních poplatků. Ani samotný operační systém nejenže nemusíte složitě licencovat a aktivovat, ale můžete ho bez obav a legálně nainstalovat na kolik počítačů chcete, dokonce můžete instalační média legálně kopírovat
a rozdávat či prodávat.

Jaký Linux zvolit?

linux_kde_gnome

 

Hovoříme-li o Linuxu, máme vlastně na mysli celou řadu operačních systémů stejného typu. Zjednodušeně by se dalo říci, že linuxové operační systémy používají stejné součásti (jádro, skripty, knihovny a programy), které jsou pak v každé jednotlivé konkrétní podobě linuxového operačního systému, jemuž se říká linuxová distribuce, poskládány více nebo méně různým způsobem.

Linuxových distribucí je tedy asi jako hvězd na nebi, neboť díky svobodné licenci linuxových systémů může teoreticky každý vzít nějakou linuxovou distribuci a upravit si ji k obrazu svému: například přidat speciální nástroje pro záchranu systému, zvláštní výukové programy nebo vlastní systém správy instalace programů. Dělají to jednotlivci, týmy i celé firmy.

Nováčka proto někdy takové množství linuxových distribucí může uvést do rozpaků:
Kterou z nich si tedy zvolit? Odpověď na tuto často kladenou otázku není tak těžká, jak by se na první pohled zdálo. I mezi linuxovými distribucemi existují stálice se silným firemním
i komunitním zázemím, které si dávají záležet na tom, aby byly dobrou volbou i pro začátečníky.

Pro české uživatele jsou to zejména distribuce (v abecedním pořadí) Mandriva Linux, SUSE Linux a Ubuntu Linux. Zatímco o první jmenovanou pečuje francouzská firma Mandriva a o druhou světoznámá firma Novell, Ubuntu si nárokuje být nekomerční svobodnou distribucí, jejíž zázemí poskytuje známý milionář a druhý kosmický turista Mark Shuttleworth.

Mandriva Linux

Mandriva Linux patří mezi nejoblíbenější linuxové distribuce na světě, včetně Česka i Slovenska. Zakládá si na tom, že je přístupná a přívětivá i k naprostým začátečníkům, zejména díky svým konfiguračním nástrojům a bohatému programovému vybavení. Operační systém je kompletně dostupný v češtině, včetně podrobné instalační a uživatelské příručky. Aktuální Mandrivu si můžete zakoupit v krabicové verzi či jako přiložené DVD k uživatelské příručce, anebo máte-li dobré internetové připojení, jako každý Linux stáhnout sami zdarma přes Internet.

SUSE Linux

SUSE Linux je také velmi oblíbená a uživatelsky přívětivá linuxová distribuce, která se zčásti vytváří i v české pobočce firmy SUSE (od roku 2003 součást firmy Novell), díky čemuž je věnována češtině obzvláštní péče. Firemní verze systému je úspěšně nasazována i ve velkých firmách (např. Česká pošta). Stejně jako ostatní linuxové distribuce můžete instalační DVD nebo CD zakoupit v knihkupectvích s počítačovou literaturou, nechat si je poslat z internetového obchodu za symbolický poplatek anebo sami stáhnout přes Internet.

Ubuntu Linux

Ubuntu Linux je velmi mladý, ale dynamicky se rozvíjející a také již velmi oblíbený operační systém, který klade důraz na svobodný vývoj. Základem je jedna z prvních linuxových distribucí vůbec, slavný Debian, k němuž tým Ubuntu dotváří maximálně uživatelsky přívětivé nástroje. Instalační CD slouží zároveň jako plnohodnotná live distribuce, to znamená, že celý operační systém lze pro vyzkoušení spustit přímo z běžícího CD i bez instalace na pevný disk. Ubuntu zasílá i v Česku na požádání instalační CD zdarma, jinak je můžete získat z internetových obchodů za cenu média anebo stáhnout přes Internet.

Slax

Slax je svým zaměřením čistokrevná live distribuce - je tedy určena pro běh přímo z CD. Díky své velikosti (do 200MB) se vejde pohodlně i na mini-CD o průměru 8 cm anebo ji lze nainstalovat na přenosný USB-flashdisk. Můžete tak svůj vlastní operační systém nosit stále
s sebou, doslova v kapse. Také Slax je možné zakoupit s příručkou v obchodě s počítačovou literaturou anebo nejaktuálnější verzi stáhnout přes Internet.

Linux a problémy?

A ještě pár slov na závěr, neboť přechod na linuxový systém s sebou vždycky nenese jen radosti. Při instalaci Linuxu postupujte nejlépe tak, že si přečtěte instalační a uživatelskou příručku ke zvolené distribuci a přesně ji následujte. Nesnažte se hned řešit případné problémy stejným způsobem, jako jste zvyklí z jiných operačních systémů, Linux je jiný.
Jako vždy, když se potkáváte s něčím novým, je velkou výhodou, můžete-li požádat někoho zkušenějšího o asistenci a radu. Nebojte zeptat na internetových stránkách linuxových distribucí.

Problémy mohou nastat, když výrobci počítačových součástí (hardware) na Linux zapomenou. Na CD přiloženém k tiskárně nebo skeneru pak najdete potřebné ovladače pro různé druhy Windows, ale už ne pro Linux. Při nákupu nových součástí do počítače zkuste proto požadovat od prodejce či výrobce garanci, že poběží i v Linuxu, anebo se rovnou domluvte na případné pozdější výměně. Čím více takových požadavků bude, tím spíše začnou výrobci i prodejci Linux cíleně podporovat.

V Linuxu však funguje čím dál více počítačových zařízení a vývoj jde velmi rychle kupředu. Dnes se můžete setkat dokonce s případy, kdy nová televizní karta bude fungovat v Linuxu sama od sebe, zatímco ve Windows XP budete muset složitě shánět přes Internet potřebné ovladače. Vždy je ale rozumné ověřit si předem, jestli vaše počítačová sestava s Linuxem funguje, nejlépe spuštěním nějakého live CD s linuxovou distribucí jako je výše zmíněný Slax anebo dotazem na webových stránkách zaměřených na Linux (česky např. abclinuxu.cz, root.cz či linuxsoft.cz), kde vám již zkušení uživatelé většinou ochotně poradí.

Zdroj: www.extempore.cz