Jdi na obsah Jdi na menu
 


Londýnská burza přechází z Windows na Linux - zvýší rychlost i spolehlivost

7. 10. 2009

Na svém webu v sekci "Získejte fakta" se Microsoft chlubil nasazením Windows v Londýnské burze (LSE), nyní však o tohoto velkého firemního zákazníka přichází.

Systémové řešení celé založené na Windows a dalších programech Microsoftu se ukázalo jako špatná volba. Při softwarovém výpadku, které trvalo 7 hodin burza na obchodování ztratila asi 3 miliardy liber.

Varianta programového vybavení od Microsoftu tedy selhala nejen v rychlosti provedených transakcí, ale také ve spolehlivosti a stabilitě.

Čtěte dál:

Londýnská burza přechází z Windows na Linux - zvýší rychlost i spolehlivost

ObrazekBylo potvrzeno, že Londýnská burza přechází na Linux a Solaris, konkrétně na řešení od firmy MillenniumIT. Paradoxem je, že zde doposud bylo používáno řešení na bázi Windows Server (.NET) a Microsoft se chlubil jeho spolehlivostí oproti Linuxu. Očekávány jsou úspory a vyšší výkon oproti řešení od firmy Accenture.

Největší akciová burza v Evropě oznámila nasazení nového systému pro obchodování. Systém založený na technologii Microsoftu za 40 milionů liber (více než 1,2 miliardy korun) loni na podzim zhavaroval a burza sedm hodin prakticky stála. O možném přechodu na jiný systém hovořila světová média v čele s listem Financial Times.

Tisková mluvčí Londýnské akciové burzy (LSE) prohlásila, že zhodnocování situace není výjimečné, že LSE Group neustále vyhodnocuje technologie, protože chce mít jistotu, že obchodní systém bude dostatečně rychlý, bude mít potřebnou kapacitu a zatížen nízkými náklady. “Loňské selhání systému ale naší motivací není,” zní z burzy.

“Problém se softwarem byl kombinací různých okolností a podařilo se ho opravit. Nicméně protože se pohybujeme ve velice rychle se vyvíjející oblasti obchodu, musíme mít jistotu, že [díky softwaru] budeme držet krok s konkurencí. Proto budeme vždycky naši technologii prozkoumávat,” vzkázala novinářům.

Systém TradeElect je přitom i pýchou Microsoftu, ten o použití svých technologií na LSE informoval v rozsáhlé tiskové zprávě v říjnu 2006.

„Společnost London Stock Exchange plc („Burza“) je největší burzou v Evropě a provozuje největší světový trh pro kotování a obchodování s mezinárodními cennými papíry. Chtěla investovat do nového systému tržních informací a služeb přístupu k datům, aby mohla trhu poskytovat lepší a podrobnější informace o cenách a další obchodní informace v reálném čase. Burza zaujímá přední postavení na trhu finančních technologií, avšak k investičním projektům přistupuje uvážlivě, protože potřebuje naprosto spolehlivou distribuci dat. Při hledání partnera mezi světovými společnostmi se Burza obrátila na společnost Accenture s požadavkem na zajištění funkcí doručování a vybrala si technologii založenou na rozhraní Microsoft .NET Framework 1.1 a systému Windows Server 2003.“

„Skutečně věříme v posouvání hranic technologií, ale v případě odolnosti proti chybám jsme nechtěli riskovat,“ řekl tehdy Ian Homan, vedoucí oddělení technologií burzy. „Spolupráce s předními firmami v odvětví, jako jsou společnosti Accenture a Microsoft, zkracuje naši křivku učení na naprosté minimum. Naše aplikace jsou důležité pro úspěch společnosti a společnost Microsoft poskytuje skvělé vývojové nástroje. Spolehlivost pro nás znamená vše a dosud vždy byla špičková. Nový systém nám umožní fungovat i v dalších letech.“

(Části zmíněné tiskové zprávy)

TradeElect běží serverech HP ProLiant a systémech založených na Microsoft .NET, SQL Server 2000 a Windows Server 2003. Jako síťová architektura slouží technologie firmy Cisco.
Projekt přechodu na tyto systémy řídila šéfka burzy Clara Fursová, která ale firmu opustila letos v 20. května. Novým šéfem se minulý měsíc stal Xavier Rolet, který teď hledá, jak snížit náklady. Hovoří se i o propuštění až 120 lidí, kteří by měli odejít v nejbližších dnech.

Tisková mluvčí trvá na tom, že kontroly technologií jsou naprosto normální a že firma stojí o co nejspolehlivější a co možná nejvýkonnější systémy pro elektronické obchodování. V prohlášení mimo jiné stojí: „S příchodem nového výkonného ředitele LSE Group jsme začali posuzovat operační strukturu a našli jsme místa, která projdou změnami v organizaci. To nevyhnutelně povede k snižování stavů zaměstnanců, ale také k novým možnostem pro některé jiné zaměstnance.“

Financial Times hlásí, že Londýnská akciová burza takřka polovinu ze svých výdajů vydává na technologie. Důvodem je konkurenční boj s rychle rostoucí platformou Chi-X ― zrovna Chi-X jako i řada dalších burz nepoužívá systémy založené na technologiích Microsoftu, ale na Linuxu.

Obrazek

 

Elektronický obchodní systém loni v září zaznamenal závažný výpadek, kvůli němuž byl sedm hodin offline. Naštvaní obchodníci na protest opustili budovu burzy, protože zrovna inkriminovaný den byl z obchodního hlediska skvělou příležitostí pro obchodování s americkými hypotékami.

Zlí jazykové ve světle těchto událostí připomínali, proč vlastně Londýnská burza před lety investovala tolik prostředků do nového systému:

„Obchodníci při obchodování na Londýnské burze nespoléhají pouze na informace o ceně. Jakmile je přerušen tok důležitých informací, trhy ztrácejí efektivitu. Nutnost zajistit spolehlivost byla jedním z důvodů, proč byla v tomto případě použita technologie společnosti Microsoft.“

Steven J. Vaughan-Nichols na svém blogu na webu Computerworldu pochybuje, že celý systém postavený na softwaru Microsoftu je dostatečně dobrý na to, aby zvládl tak kritické operace, jako je obchodování na burze.

„Cílem bylo udržet odezvy pro obchodování s akciemi pod 10 milisekund, v reálném čase. K takovému výkonu se mu nikdy nepodařilo ani přiblížit. A co hůř, konkurenti Londýnské burzy, jako hlavní rival Chi-X, který pro obchodování používá softwarovou platformu MarketPrizm, takové úrovně dosahuje a obecně mu TradElect nesahá ani po kotníky. A hádejte, na čem MarketPrizm běží. Na Linuxu.“

Obrazek

Pyšná reklama Microsoftu. Dnes ji ale na webu MS nenajdete.

Vaughan-Nicholsovi vadí také to, že Londýnská burza mlčí o důvodech odchodu bývalé šéfky Fursové a pak také že mlží kolem pravých důvodů selhání systému v loňském roce. Podle něj ale obě události s sebou souvisejí.

„Nevidíte často, aby se takováto velká firma zbavovala softwaru pro infrastrukturu. Vlastně ani často nevidíte, aby software určený pro enterprise sféru takto šíleně selhal a aby se o tom ještě takhle psalo, jak se to stalo nyní s LSE. Jenom mě zajímá, o kolika dalších selhání enterprise softwaru založeného na Windows se mlčí. IT oddělení si to nechávají pro sebe, aby se někdo nedozvěděl, jak hloupé bylo jejich rozhodnutí [fungování firmy] postavit na archaickém a vachrlatém softwaru Windows. [...] Přitom na Linuxu neběží jen Chi-X, ale i Chicagská komoditní burza (CME, Chicago Mercantile Exchange), Newyorská akciová burza (NYSE, New York Stock Exchange) a mnohé jiné,“ uzavírá.

Zdroj:
http://www.scinet.cz/londynska-burza-se-mozna-zbavi-systemu-od-microsoftu-rozsireno.html